Co powinna zawierać etykieta produktów żywnościowych?


Podstawową zasadą etykiet jest informowanie konsumenta.Etykiety powinny zawierać podstawowe informacje o produkcie, mogą  reklamować i zachęcać do kupna, ale nie mogą wprowadzać w błąd co do specyfiki, zastosowania, czy zalet danego produktu, Żywność nie może być oznakowana w sposób dający do zrozumienia, że jest to produkt inny niż przeznaczony do jedzenia.

Opakowania muszą być zrozumiałe, umożliwiajace konsumentom dokonanie świadomego wyboru.

Prawo Unii Europejskiej zobowiązuje producentów do umieszczania specyficznych informacji na etykietach produktów spożywczych, takich jak:

1.Nazwa, pod którą produkt jest sprzedawany. Informacja powinna obejmować również ogólny opis produktu.

2.Nazwa i adres producenta, lub importera

3.Informacja do kiedy można spożywać produkt. Zwykle są tu dwa rodzaje oznaczeń:

„Najlepiej spożyć przed:” – informuje o  dacie minimalnej trwałości, inaczej mówiąc o dacie, do której prawidłowo przechowywana żywność zachowuje swoje pełne właściwości. Tak znakuje się wszystkie trwałe produkty spożywcze, np. wyroby cukiernicze, napoje, konserwy itd

„Należy spożyć do:” – informuje o tzw. terminie przydatności do spożycia, czyli terminie, po upływie którego żywność już nie nadaje się już do spożywania. Tak właśnie znakuje się wszystkie nietrwałe produkty spożywcze, czyli np. świeżo tłoczony sok z owoców, produkty mięsne, śmietanę, mleko

4.Informacja w jaki sposób należy przechowywać produkt, czyli np. w jakiej temperaturze

5.Waga produktu netto wyrażona w odpowiednich jednostkach (wagi dla substancji stałych i objętości dla płynów)

6.Skład – muszą być wymienione wszystkie składniki, nawet woda i składniki dodatkowe takie jak barwniki, czy konserwanty.Składniki muszą być podane według wagi, w kolejności malejącej

7.Informacja żywieniowa – są to dane na temat wartości energetycznej produktu i zawartości poszczególnych składników odżywczych, takich jak białka, tłuszcze i węglowodany. Wyroby przeznaczone do powszechnego spożycia nie muszą być oznaczane, ich podawanie przez producenta jest dobrowolne

8.Opcjonalne przeznaczenie produktu i sposób jego przygotowania – ta informacja ta musi zostać podana na etykietach produktów, w przypadku których nieodpowiednie postępowanie konsumenta może stanowić dla niego jakieś zagrożenie, np. jedzenie bez uprzedniego gotowania.

9.Miejsce produkcji lub pochodzenia produktu.

10. Informacje dodatkowe jak ostrzeżenia o zawartości składników uczulajączch , lub niebezpiecznych dla zdrowia, informacja o zawartości i potencjalnym wpływie alkoholu w napojach alkoholowych

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s